Кампанията „Помогни сега“ инициирана от братята Красен и Жечко Кюркчиеви, собственици на „Фикосота“ и „Теси“ търсят съмишленици да надградят кампанията и тя да се превърне в национална, като се запази регионалният механизъм на функциониране. Това съобщават в писмо до медиите от фирма "Фикосота".

Красен и Жечко Кюркчиеви, които даряват първите 100 000 лв. за кампанията в Шумен, смятат, че създаденият механизъм е работещ - даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Парите се събират от града за града, при пълна прозрачност и затова е приложим за много други градове.

Според инициаторите моделът, тръгнал от Шумен със съдействието на кмета на общината Любомир Христов и на председателя на СК-Шумен Николай Тончев е важен и за други градове, защото наред с националните се подкрепят и регионалните медицински нужди. Това показват и резултатите от кампанията  в града - създадена преди обявяването на извънредното положение в дарителската сметка вече са постъпили от над 40 дарители  253 302 лв. към 25 март.

Зад инициативата като партньор се включва Българската стопанска камара и председателят й Радосвет Радев. Той подкрепя разрастването на национално ниво и мобилизира регионалните подразделения на БСК в България. Някои градове като Добрич вече обсъждат този модел за подкрепа на борбата с епидемията, съобщават от фирмата.

ШУМ.БГ