Венецуелският президент Николас Мадуро е обвинен от Съединените щати в наркотрафик заедно с други високопоставени служители на чавистките власти в страната, предадоха "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс".

Този ход вероятно ще обтегне още повече отношенията между Вашингтон и кабинета на Мадуро в Каракас.

САЩ рядко предприемат подобни действия срещу чуждестранен държавен глава. Същевременно те преди повече от година признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и настояват, че режимът на Мадуро е нелегитимен.

Главният прокурор Уилям Бар, който съобщи новината, каза, че САЩ обявяват награда от 15 млн. долара за информация, която би довела до ареста на Мадуро. "Докато венецуелците страдат, тази клика... изпразва джобовете им", каза Бар.

"Венецуелците заслужават прозрачно, отговорно, представляващо ги правителство, което служи на нуждите на хората - а не... е въвечено в сенчест трафик на наркотици", се казва в изявление на Държавния департамент по темата. Според съобщението обвиняемите са "нарушили общественото доверие, улеснявайки доставките на наркотици до Венецуела, включително с контрол върху самолетите, които напускат венецуелска военновъздушна база".

Шефът на Върховния съд и министърът на отбраната Владимир Падрино също са в списъка на лица, участвали според прокурор Джефри Бърнам от Южния окръг на Ню Йорк в "наркотерористично партньорство с ФАРК през последните 20 години". Има се предвид групировката Въоръжени революционни сили на Колумбия (ФАРК), която воюва десетилетия с властите в Богота, но по силата на мирно споразумение се трансформира в политическа партия.

Дневник