Приходите на авиокомпаниите в Европа от пътнически превози ще намалеят със 76 млрд. долара тази година и, ако не им се помогне, мнозина от тях разполагат с налични средства за не повече от 2 месеца.

Това заяви вицепрезидентът за Европа на Международната организация на авиационния транспорт (IATA) Рафаел Шварцман, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък IATA призова световните икономики бързо да действат за избягване на непоправими щети на целия сектор, който и в момента е в колапс от кризата и блокадите заради коронавируса.

Малко преди телеконферентния разовор на лидерите на страните от Г-20 в САЩ обявиха 58 млрд. долара помощ за авиоиндустрията. Половината от тях ще са директни грантове за около 750 000 служители, но компаниите не трябва да уволняват хора до 30 септември, няма да пипат колективните трудови договори, няма да плащат дивиденти или да изкупуват обратно акции, а правителствот оможе да вземе дял от тях като гаранция. Сингапур обеща, че ще поддържа жива своя первозвач, а Австралия облекчи правилата за конкуренция.

Много авиокомпании в момента плащат повече обезщетения за неизпълнени полети, отколкото са приходите им и наличностите им на пари в брой бързо привършват.

В отчаян опит да си осигурят каквито и да е приходи компании като Delta Air Lines, Air New Zealand и Etihad Airways превърнаха пътнически самолети в такива единствено за товарни превози. Близо половината от въздушните товарни пратки обичайно се превозват от пътнически самолети и спирането на тези полети рязко намали карго капацитета на пазара.

Дневник