"Пикът на коронавируса най-вероятно ще е около Великден", съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви.

"Да се изолираме е единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум на заболели, какъвто се наблюдава в някои държави, и да се справим с това заболяване, за което няма нито ваксина, нито доказано лечение", подчерта Мутафчийски.

Той отново изрази позицията си, че бързите тестове, за чието използване се обяви Медицинският съвет към правителството, са с много ниска достоверност, а на въпрос какъв е смисълът от тях отсече: "Смисълът е търговски, той е бизнес смисъл". "Бързият тест е чудесен за края на епидемията, а ние сме в началото на епидемията и единственият сигурен и достоверен начин за доказване на заразен е PCR тестът", коментира той.

"Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", подчерта Мутафчийски. "Няма да надделее мнението на Медицинския съвет", категоричен беше той.

Мутафчийски, съобщи, че в момента всички тежко болни от новия коронавирус в България се лекуват с комбинация от лекарствата хлорохин и антибиотика азитромицин.

Дневник