Наложената от коронавируса изолация може да е изтощаваща - но сега си представете, че сте на стотици километри над земята и ще прекарате месеци само с няколко други човека. Не може дори да излезете навън за глътка въздух.

Астронавтите от Международната космическа станция много добре знаят как да правят това и съветите им могат да са полезни при принудителното близко съжителство на семейства и съквартиранти в рамките на седмици. Ан Маклейн споделя опита си пред в. "Хюстън хроникъл".

Проучванията на НАСА показват пет основни умения за това как малки групи хора да живеят здравословно заедно. Ето кои са те:

Общуване

Говорете така, че да ви разберат. Слушайте активно и следете за невербални сигнали. Откривайте конфликтите, обсъждайте и работете за разрешаването им. Ключово е свободно да можете да назовете чувствата си, да говорите за намеренията си, да обсъдите кога някой действа неочаквано и да можете да говорите след успех или сблъсък. Уверете се, че посланията ви са разбрани, и се извинете, ако сте сгрешили.

Водачество/следване

Лидерът увеличава способността на групата да постигне целта си; последователите активно допринасят за движението в тази посока. За да се случи това, е необходимо да има атмосфера на доверие - в която хората приемат отговорностите си, разпределят се задачи, поставят се цели, дава се личен пример и се дават насоки, отзиви, уроци и кураж.
Грижа за себе си

Следете собственото си психическо и физическо здраве. Това включва лична хигиена, достатъчно сън и добро настроение.Хората трябва да са наясно със силните страни и слабостите си и как те могат да се отразят на цялата група. Бъдете готови да се учите от грешките си, да намалявате нивата на стрес и негативизъм, за да не предавате тези чувства на останалите. Бъдете организирани и търсете баланса между работа, почивка и лично време.

Грижа за другите

Важното тук е как цялата група се справя със стреса, умората, болестите, ресурсите и натовареността на работата. Как поддържа оптимално ниво на труд. Тези неща се постигат с търпение и уважение към другите, както и с внимателни наблюдения кой е стресиран и кой е уморен. От полза са участието в общи дейности, доброволчеството да се изпълнят неприятни задачи и предлагането и приемането на помощ.

Живот в група

Сътрудничеството е основното за постигане на целта. Важно е как целият екип се справя с различните мнения, култури, възприятия, умения и личностни характеристики. Ключовият аспект е хората да си сътрудничат, а не да се състезават.

Дневник