Инспектори от общината съставиха констативен протокол за съставяне на акт на търговец, който продавал на открито, като създал условия за събиране на много хора на едно място, съобщиха от общинския пресцентър.

Сигналът за това е получен от телефон 112, за струпване на хора пред търговски обект на бул. „Велики Преслав“ в Шумен и за разполагане на стоки на тротоара пред т.н. китайски магазин. При направената проверка на място от инспекторите на общината не са открити граждани, но изнесената навън стока все още е била  на тротоара пред магазина.

От общинската администрация напомнят, че извършването на такава дейност на открито без разрешение е нарушение на изискванията по Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред. Събирането на много хора на едно място и на близко разстояние един от друг също е нарушение на разпоредбите, свързани с наложеното извънредно положение за предпазване от разпространението на заразата с COVID-19.

Инспекторите проверяват и подадените сигнали на дежурния телефон в общината – 054/857 677.  Извършени са проверки за работещи кафе-машини на открито, посещения на питейни заведения и обекти с места за сядане.

До момента няма потвърждение на подадената информация, но от общината отново напомнят, че не се допуска консумация на място в барове, кафе сладкарници, заведения за бързо хранене и ресторанти. Остава възможността за доставки по домовете.

От Община Шумен за пореден път  призовават гражданите и търговците да спазват наложените ограничения, свързани с обявеното извънредно положение и предприетите мерки за неразпространение на заразата.

ШУМ.БГ