От 23 март до 26 март служители на РЗИ-Шумен са извършили общо 266 проверки в различни обекти за спазване на въведените противоепидемични мерки, като нарушения не са констатирани, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация, позовавайки се на информация от здравната инспекция.

116 са проверените обекти с обществено предназначение по Закона за здравето, каквито са фитнес центрове, игрални зали, фризьорски, козметични салони и други. Проверките за спазване на мерките хранителни магазини и складове са 74. Извършени са и 55 проверки в закрити обществени места - административни сгради, застрахователни офиси, банки и други обекти за услуги на населението. 6 са проверките на открити обществени места за спазване на разпоредбите за недопускане струпване на хора.
 
Според РЗИ работодателите са организирали провеждането на филтър преди започването на работа, провежда се инструктаж за спазване на лична хигиена от персонала, проветряват се помещенията, организирана е дистанционна форма за работа на служителите, където това е приложимо. В проверените обекти е осигурен дезинфектант, извършва се минимум 4 пъти дневно дезинфекция, осигурена е дистанция от 1- 1,5 метра между служителите и посетителите. Преустановени са посещенията на ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници, заведения за бързо хранене и игрални зали.

По отношение на проверките в търговските обекти за недопускане спекулативно увеличаване на цените на предлаганите стоки, от Комисията за защита на потребителите са информирали, че няма констатирани нарушения. Извършени са общо 6 проверки в магазини за хранителни стоки. 

Вчера от Националния логистичен център за област Шумен са доставени допълнителни количества маски, предпазни очила, както и 3 тона спирт. Те са разпределени от РЗИ към лечебните заведения.

В момента под домашна карантина в Шуменско са поставени 459 души.

ШУМ.БГ