ФИФА подготвя план, който да координира с клубовете и националните федерации, за да се избегне тежкото сътресение във футбола, което се очаква в кризата с пандемията от коронавирус.
 

Спирането на първенствата, отлагането на Евро 2020 и неяснотите около договорите на футболисти, трансферния пазар и други теми, са включени като казуси в разработваните решения.

Според информацията на "Ню Йорк Таймс", предложенията на ФИФА са в няколко направления.

Първото е сезоните в отделните национални първенства да бъдат завършени "на всяка цена", независимо дали това ще продължи до септември или до Коледа. Проблемът с отложен във времето старт на идния сезон е далеч по-малък от хаоса, който би създало недовършването на този.

Договорите на футболистите, които изтичат през юни, да бъдат подновявани на месечна база до края на сезона (когато и да е той), но да бъдат гарантирани от клубовете, предлага ФИФА.

Ако играч вече се е договорил за преминаване в друг отбор след сезона, то той остава в настоящия си тим, докато кампанията не бъде финализирана.

Най-големият казус може да дойде от трансферния прозорец, но ФИФА има идея. Тя предлага пазарът да бъде отворен от 1 юли до края на сезона, дори ако това означава - 16-20 седмици.

Във вторник някои от тези идеи ще бъдат разгледани на видеосреща на европейски клубове, които търсят решения в нечуваната ситуация.

Президентът на Ювентус Андреа Аниели оглавяа Асоциацията на клубовете на континента и я представляваше в дискусията с хората от ФИФА. Тяхната комисия, създадена за решаване на казуите, е водена от Виктор Монталяни, вицепрезидент на световния футбол.

Аниели нарече ситуацията "застрашаваща съществуването на голяма част от клубовете в играта", но отказа да коментира кои от предложенията на ФИФА могат да бъдат приети от европейските грандове.

Дир.бг