Правомощието на главния прокурор да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори не може и не следва да се упражнява по конкретно наказателно производство или преписка, образувани по сигнали срещу него.

Това твърди главният прокурор Иван Гешев в становище до Конституционния съд по делото, в което магистратите трябва да излязат с решение по въпроса дали може да се води ефективно и независимо разследване срещу обвинител №1 от негов подчинен прокурор, съобщава lex.bg.

Конституционният съд допусна казуса до разглеждане, след като въпросът беше поставен от Министерския съвет заради приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

С промените, приети на извънредно съботно заседание на кабинета в началото на декември след като излязоха критичните становища на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, бе предложено да се въведе независим прокурор, който да може да разследва главния и неговите заместници. Предложението на правителството е това да бъде шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура, който единствен да има правомощия да разследва главния прокурор и заместниците му.

Правителството отправи питане до Конституционния съд: "В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когото прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип "никой не може да съди себе си " като елемент от правовата държава?".

В становището си Гешев посочва, че независимостта на магистратите е гаранция за свободно формиране на вътрешното убеждение, основано единствено на събраните доказателства и на закона. Анализът се простира на 6 страници, в които обяснява подробно тезата си.

"Функциите му като административен ръководител, включително и при упражняване на правомощията по надзор за законност и методическо ръководство, не могат да окажат въздействие върху който и да е прокурор при решаване на конкретно наказателно производство", твърди Гешев в становището си до Конституционния съд.

Висшият адвокатския съвет също излезе със становище по въпроса, изпратено до Конституционния съд. В него адвокатите призовават съда да не разглежда казуса, макар че вече се е сезирал по него. Те смятат, че съдът не може да реши проблема кой може да разследва главния прокурор. Освен това твърдят, че са необходими промени в Конституцията.

Подобно становище те изразиха и по време на дискусия за промени в Конституцията, която президентът Румен Радев започна в началото на годината. Той събра на кръгла маса неправителствени организации, адвокати, съдии и експерти по право, за да чуе мнението им по темата. Поредицата от срещи обаче бе временно "замразена" заради ситуацията с разпространението на COVID-19.

Дневник