Държавата ще се нуждае от около 20 милиона лева месечно за купуване на различните тестове за установяване на заразени с новия коронавирус, съобщи днес председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Генералът уточни, че става въпрос за три вида тестове, като всеки от тях е важен.

Мутафчийски посочи, че на месец са нужни около 30 хил. PCR теста, който е бавен, изисква апаратура и обучен персонал, но дава най-верни резултати. При пълен капацитет лабораториите в страната могат да обработват 1000-1200 случая дневно. Цената на нужните тестове е 930 хил. лв. В поръчката в ЕК за България са отделени 600 хил. лв.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че на първо време те са по-нужни, докато другите ще се използват при започване на масово тестване на населението, което ще започне след пика на епидемията.

Следващият тест е флуоресцентен имунохроматографски метод, като при него резултатът излиза за 5 минути и не е нужно специално обучение на персонала. Възможностите са за правене на до 20 хил. теста дневно, като за месец ще са нужни 300 хил. бройки на стойност 10 млн. лева. За момента тези тестове се прилагат на две места, като дават до 70% гаранция за достоверност, каза Мутафчийски. Към момента са поръчани 40 машини. "Това би ни развързало много ръцете", обобщи генералът.

Последните тестове реагират на антитела и са популярни като бързи. С тях може да се установява колко души са заболели, без да разберат, и са придобили имунитет. Лабораториите в страната могат да обработват до 40 хил. проби на ден и за тях са нужни 10 млн. лв. на месец (повече за тестовете вижте тук).

Поръчани са 1 млн. тестове от Китай

Бойко Борисов допълни, че държавата ще купи директно от производителите 1 млн. маски и 50 респиратора, както и 600 хил. ПСР теста и 400 хил. бързи теста. Премиерът обясни, че след 4 до 8 седмици ще трябват по 10-20 хил. теста на ден и поради тази причина се влиза в преговори директно с производителите - корейски, китайски, белгийски и испански. Днес са поръчани по 1 млн. ПСР и бързи тестове от Китай, като ще бъде изпратен и самолет за транспортирането им.

Под карантина са 24 хил. души

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че до момента има образувани над 200 досъдебни производства за нарушаване на мерките за карантина. В страната под карантина са 24 хил. души, като най-много са в София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново.

Маринов се извини за затрудненията по КПП-тата, но обяви, че е важно да има такъв контрол. Най-критично е положение на пунктовете от и за Перник, като там са изпратени допълнителни екипи полицаи, подсилени от служители на тол системата.

Премиерът Бойко Борисов обобщи най-важните точки от вчерашния съвет на ЕС. Той подчерта, че всички страни са ангажирани да противодействат на дезинформацията с прозрачна и основана на факти комуникация. Комисията има намерение и да ускори действията за неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване за нуждите на всички страни.

Борисов не пропусна да отбележи, че Европейската централа банка има за задача да създаде благоприятни условия за финансиране за всички страни от еврозоната, но България няма да може да се възползва. Той използва случая, за да критикува за пореден път всички, които се обявиха срещу влизането на страната в еврозоната.

Борисов: Молят ни за защитни облекла

Борисов не пропусна и любимата си тема - правещите се в България защитни облекла за многократна употреба. Такива днес поискали от Австрия и още няколко страни. "Казах им, че ако си намерят плат, имаме възможности да шием облеклата. Ако имат, да докарат, да ушием и изнесем", допълни той.

Според премиера доверието към производителите е толкова голямо, че облеклата ще бъдат сертифицирани още в понеделник, без да минават процедура на проверки от няколко месеца.

Дни преди да бъдат установени първите заразени с новия коронавирус, държавата избра три компании, които да произвеждат плат за защитни облекла и самите костюми. Те бяха тествани в лабораторията на Института по отбрана и след като покриха всички изисквания, вече излизат първите бройки. Миналия четвъртък Борисов получи уверения от фирмата, правеща плата, че ще пуска 5 км от него на ден.

Защитните костюми са за многократна употреба, като могат да се обличат 50 пъти. Те ще заместят костюмите за еднократна употреба, които са внос и са на цена 20 евро всеки. "Платили сме по 2000 бройки на компаниите. След това ще се правят по 10 хил. на ден", уточни тогава Борисов.

Дневник