Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).
 

Изготвени са два списъка с болници в цялата страна.

Единият е за пациенти в неусложнено състояние, а другият за лечение на пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение.

Съгласно заповедта персоналът в болниците трябва да бъде осигурен с лични предпазни средства и да спазва стриктно въведените противоепидемични и хигиенни мерки.

Болниците да предприемат действия в т.ч. и да сключат анекси към договорите си с Касата за изпълнение на клинична пътека 104 за диагностика и лечение на остри вирусни и бактериални заболявания с усложнения.

В цялата страна леглата в болниците, които ще осигурят лечение на по-леките случаи, са 7473, а за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, трябва да бъдат осигурени 1347 легла, съобщи по-рано ген. Мутафийчски по време на редовния брифинг.

Министерската заповед определя и препоръчителни изисквания за разкриване на допълнителни лечебни структури за неусложнени пациенти. Те трябва да са разположени в самостоятелни сгради, а при липса на такива да разполагат с отделни подходи и входове за прием и изписване на пациенти, пълна изолация на стълбища, асансьори и складове, самостоятелно пране и дезинфекция, както и възможност за изгаряне на всички болнични отпадъци.

Максималният брой легла в допълнителните структури е до 30, а в стая могат да се настаняват не повече от трима пациенти. Пълните списъци на болниците и изискванията към тях са публикувани на сайта на здравното министерство.

Пълният списък на болниците може да видите тук.

Дир.бг