Пандемията от коронавирус по света ще има много по-големи негативни ефекти върху футбола от очакваното. Това прогнозира швейцарският експерт Щефан Херт, който дълги години оглавяваше мениджърската агенция Infront.

След справянето с вируса COVID-19 ще има условия на криза в европейския футбол, който в последните години бележеше постоянен ръст.

"Познатият икономически модел във футбола ще бъде драстично променен. Това е неизбежно, защото говорим за икономическа криза с особено големи размери. Ще има клубове, които ще бъдат изправени на ръба на оцеляването. Много неща ще зависят от това доколко добре са били управлявани те като бизнес проекти и какъв капитал са изградили. Ако даден клуб не е бил управляван с план за бъдещето, ще има големи проблеми", прогнозира Херт пред Neue Zurcher Zeitung.

Швейцарецът беше начело на агенцията Infront в продължение на 17 години. Тя е свързана с някои от най-големите спортни проекти в Швейцария, но Херт добавя, че познава добре обстановката в цяла Европа.

"В последните години футболът всяка година подобряваше рекорди. Преди 10 години трансфери от 100 милиона евро звучаха като научна фантастика. Напоследък станаха нещо нормално, а виждаме, че имаше и още по-големи суми, похарчени за играчи. Това ще спре", казва Херт.

Според швейцарския експерт клубовете на най-високо ниво ще продължат да генерират големи приходи и това ще ги направи още по-недосегаеми в спортен план.

По отношение на заплатите голям брой от футболистите трябва да са готови за "затягане на коланите".

"Заплатите ще бъдат намалени, това е естествен ход. Не съм убеден дали това ще се отрази на най-големите звезди и топ клубовете, защото те ще преминат през кризата с по-малко поражения. Но тези едно ниво под тях ще намалят възнагражденията", добавя Херт.

"Всяка криза е време, в което едни претърпяват поражения, а други се възползват. Затова мисля, че разликата между бедните и богатите във футбола ще стане още по-голяма."

По-малките лиги ще пострадат повече

Големите футболни първенства вече се приготвиха за липса на приходи и прогнозираха как ще им се отрази кризата. Според Херт те нямат да бъдат дълготрайно засегнати, както би се случило това с първенства от нивото на Швейцария.

"Суперлигата в Швейцария е малко първенство както по брой тимове, така и по мащаб на финансите. На година приходите от телевизионни права са едва 30 милиона франка. Клубовете ще получават дори по-малко пари в бъдеще", казва бившият агент.

"Смятам, че малките лиги като Швейцария, останалите в Централна или Източна Европа ще страдат. В топ 5 изглеждат по-готови, а и там рекламодателите няма да се отдръпнат, защото всички имат взаимен интерес."

Дневник