Северна Македония формално е 30-ият член на НАТО, след като формалното ѝ присъединяване към Алианса приключи.

Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в "Туитър", като цитира съобщение на сайта на НАТО и приветства най-новата членка.

Днешното съобщение за югозападната съседка на България бе само формалност, след като медии в страната и в САЩ писаха, че македонското посолство във Вашингтон ще предаде до часове документите от ратификациононния инструмент за членство в Алианса. Това стана възможно, след като всички членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване, а след това той премина и през парламентите им за ратификация.

Членството е факт над година и половина след като Северна Македония и Гърция постигнаха историческа сделка в спора за името. С нея Република Македония добави "Северна" в официалното си име и пое редица задължения, които помогнаха да се премахне гръцкото вето върху евроатлантическата интеграция.

Преди дни европейските страни също направиха крачка (след месеци на блокаж) към отваряне на преговорите със Скопие, също блокирани години наред от Атина, а за кратко - и от София. Днес лидерите от ЕС потвърдиха решението.

Последната техническа пречка пред членството в НАТО бе гласуването в горната камара на испанския парламент на протокола за членството ѝ. То се забави заради продължителна политическа криза в Мадрид, заради двукратни избори за няколко месеца и липса на правителство, а по-късно и заради кризата с коронавируса.

Церемонията по издигането на македонското знаме в централата на Алианса ще е на 30 март.

Дневник