Броят на случаите на заразени с коронавируса, известен като COVID-19, в Турция, расте със скорост, която е позната в малко случаи, откакто започна статистиката за заболяването. Това сочат за поредна вечер данните от здравния министър Фахретин Коджа и Аналодската агенция.

Анкара потвърди първия случай на 11 март. Оттогава новите случаи се увеличават многократно всяка вечер. За сравнение във вторник новите бяха 343, в сряда - 561, в четвъртък - 1196, днес - 2069 души (на базата на 7533 теста).

Случаите са общо 5698. Починалите са 92-ма души.

Този брой изглежда малък на фона на ситуацията в държави като Италия, Испания, Германия и Съединените щати, където заедно с Китай са повечето от случаите по света (а те скоро ще достигнат 600 хил.). В никоя от тези държави обаче не се стигна до такъв рязък скок за две седмици. В италианската ситуация първата положителна проба бе на 31 януари, а 5883 проби имаше на 7 март.

Едно от обясненията е, че е възможно случаите да са били засечени късно и заразата да се е разпространила сериозно към момента, в който първият бе обявен. От друга страна броят на обявените случаи зависи от броя и методите на тестване - много от държавите, които са огнища на заразата, може да имат много повече недиагностицирани случаи или такива, заболели и оздравели от COVID-19, с меки или без никакви ЛИНК симптоми.

Същевременно някои експерти са притеснени, че може да се повтори италианският сценарий в страната. Мерките по ограничаване на заразата и социално дистанциране дойдоха късно, а в дните след първия случай над 200 хил. души са пристигнали от чужбина от началото на епидемията, увеличавайки риска от разпространения.

Все пак турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че кризата може да бъде решена за "две до три седмици". В сряда той призова жителите да проявят "търпение".

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу не изключи бълна блокада на Турция, вече спряла работата на над 200 хил. компании и затворила училищата до края на април."Пълната социална изолация е на дневен ред за нас," каза Сойлу, цитиран от електронното издание "Ал Монитор." Според него "80% от живота в Турция" вече е спрял. Анкара обаче все още се въздържа от по-строги мерки, за да не бъде тежко засегната икономиката.

Засега пълната карантина се разпростира до градче и четири села в черноморската провинция Ризе - мярката бе обявена днес като предпазна след смъртен случай в град Кендирли.

Дневник