Клиенти на търговските банки, които са с изрядна кредитна история, ще могат да кандидатстват за обезпечените от Българската банка за развитие (ББР) кредити. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев пред БНТ.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще мобилизира ресурс от 4.5 млрд. лева. С част от парите трябва да се подпомогне бизнесът и останалите без работа или излезли в принудителен неплатен отпуск работници. За целта капиталът на ББР беше увеличен с 500 млн. лева, с които да се гарантират кредити за бизнеса.

От БСП изразиха съмнение дали тези пари ще стигат до малкия и средния бизнес. По думите на депутата от левицата Румен Гечев досега банката е подпомагала "крупни български бизнесмени, свързани с властта".

Мавродиев обясни, че парите трябва да стигнат до малкия и средния бизнес. Важно условие е фирмите да са с изрядна кредитна история. От обезпечените кредити ще могат да се възползват както досегашни клиенти на банките, така и нови.

Други 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, също ще се ползват за гаранции от Банката за развитие. Мавродиев уточни, че търговските банки ще преценяват на кого да отпускат кредитите.

Той предположи, че банките ще дават заеми основно на фирми в сектори, които правителството е определило като приоритетни и посочи за такива транспорта, туризма и ресторантьорския бизнес.

Изцяло държавната ББР е ръководена от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев от септември 2017 г. Тя беше създадена, за да финансира приоритетно малкия и средния бизнес. Наскоро "Капитал" обаче писа, че банката е финансирала с рекордните 148.5 млн. лв. бизнес начинания на Румен Гайтански-Вълка, а преди това - със 125 млн. лв. дружеството "Слънчев ден", което премина от депутата от БСП Георги Гергов към смятания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски.

Дневник