Руското министерство на земеделието предложи, а правителството подготвя решение, за въвеждане на лимит за износ на зърно до края на сезон 2019-2020 г. Първите реакции на руския агробизнес са, че квотата от 7 млн. тона за следващите 3 месеца е в рамките на очакванията им. Но "Ройтерс" допълва, че търговци са притеснени да не би подобна мярка на най-големия износител на зърно в света да бъде удължена.

Съседна Украйна, която е другият ключов фактор в Черноморския зърнен пул и света, обяви в петък, че следи всекидневния износ и, ако се наложи, ще предприеме действия. През седмицата собственици на мелници и хлебозаводи поискаха от Киев ограничения върху експорта, за да няма поскъпване на хлебните изделия покрай кризата с коронавируса.

Същата препоръка за периода април-юни отправиха и руски производители на 26 март, като според някои от тях имали наличности за не повече от две седмици. Те изказаха притеснение, че при обезценяването на националната валута, зърнопроизводители и търговци ще предпочетат да насочат продукцията за износ. Някои собственици са започнали да предлагат на мелниците зърното си на толкова високи цени, че произведеното след това брашно е на цена, която не са готови да платят хлебозаводите.

Днес министерството каза, че ако бъде одобрено такова решение, то ще обхване основно жито, но също така ръж, ечемик и царевица. Целта ще е да се стабилизират пазарите на храна не само в Русия, но и на територията на Евразийския икономически съюз.

"Жестът е символичен, но тревожен", казва пред "Ройтерс" европейски търговец. Агенцията припомня, че Русия има обичай да задържа дълго време износа във времена на икономически и валутни затруднения, заради които поевтинява рублата, или когато реколтата се очертава да е слаба.

След новината на стоковата борса в Париж зърнените фючърси поскъпнаха с 1.8%. Руски посредници казват, че за последните две седмици цените на зърното са се вдигнали заради девалвирането на рублата и поскъпването на световния пазар. Спрямо 10 март, например, по пристанищата цените за пшеница четвърта категория са се вдигнали с 12% до 16 280 руб. (малко над 205 долара) за тон.

Русия е най-големият доставчик на жито на световния пазар и по прогнозата на земеделското министерство на САЩ тази година би трябвало да изнесе 35 млн. т. Зърнената реколта през миналото лято е в рамките на 120.6 млн. т.

От юли до декември са изнесени 25.2 млн. тона зърно, а след Нова година сделките са за още 7.2 млн. т. В пояснителната записка на земеделското министерство сега се казва, че крайният обем на износа ще е не повече от 41. млн. т. Очаква се от обявената квота от 7 млн. т. значителна част (6 млн. т.) да е жито.

Проблеми заради блокадата от коронавируса има Аржентина - там доставките на соя за преработващите предприятия са намалели наполовина и продължават да се свиват. Причината е, че различни райони не пропускат камионите с реколтата, а местните губернатори казват, че животът на хората е по-важен от търговията.

Но ако тази ситуация продължи в най-големия в света производител на соеви фуражи, ще пострадат вносителите - особено тези в Европа и Югоизточна Азия, които може да се насочат към САЩ и Бразилия, където цените са различни.

В първата седмица на март камионите със соя и други земеделски продукти, пристигащи в ключовото пристанище Росарио и местните фабрики са били малко над 28 хиляди. В първите 5 дни на настоящата седмица те са били под 13 300.

Виетнам - третият по големина в света износител на ориз, временно спря в сряда експорта поне до 28 март, за да провери дали има достатъчно запаси за справяне с криза по време на епидемия.

Дневник