Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред БНТ, че се обсъжда вариант свободните професии да бъдат включени към групата на заетите, които в момента са в неплатен отпуск, за да могат да получат също безлихвени заеми. Повод за коментара му стана реакцията след неговото изказване на 24 март на пресконференцията в Министерски съвет, на която бяха обявени икономическите и социални мерки на правителството за борба с последиците от COVID-19. Тогава той на практика нарече всички, упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица "маргинали".

Думите му предизвикаха остра реакция от страна на редица адвокати, които поискаха извинение. Част от тях дори сезираха Комисията за защита от дискриминация.

Горанов уточни, че е склонен да се извини хората, които "наистина участват в активния живот" и помагат на държавата. Той изрази учудване, че "те се разпознаха в тази роля", но не посочи за работещите в кой сектор говори. Той обаче уточни кой е имал предвид, когато е използвал думата маргинали.

"Аз визирах група хора, които всеки от нас подозира, че съществува. Тази група няма връзка с държавата. Те имат само ЕГН. Визирах група хора, които все повече ще са проблем за нашето общество", каза Горанов.

Той добави, че се обсъжда самоосигуряващите се да могат да се възползват от безлихвени заеми от 1500 лв., каквито ще се отпускат на пуснатите в неплатен отпуск от фирмите си. Парите ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Българската банка за развитие, като за целта към нея се пренасочват 200 млн. лева, които да служат за гаранции.

Финансовият министър каза още, че ангажиментите на бюджета към занимаващите се с култура ще бъдат изпълнени. Той обаче подчерта, че "ако определен театър не е произвел продукт в този период на криза формулата няма как да работи".

Дневник