Във връзка с пандемията от COVID-19 тази година Часът на Земята ще се проведе с концерти и обръщения в онлайн среда, както и с традиционното изключване на осветление в домове и знакови сгради.

От съображения за сигурност Световния фонд за дива природа (WWF) призовава хората да отбележат глобалната инициатива от вкъщи, като на 28 март изключат светлините символично между 20:30 и 21:30 ч. Събитието ще се случи в над 7 хиляди града от 180 държави в целия свят.

Сайтът на Световния фонд за дива природа (WWF) кани за включване в инициативата чрез подписване на международната петиция "Глас за Планетата", която призовава за спешни действия за опазване на общия ни дом - планетата. Платформата wwf.bg/planet дава възможност на всеки да направи и своето лично обещание към планетата, както и да го сподели в социалните мрежи, предизвиквайки свои приятели да се присъединят.

Различни начини за отбелязване на Часа на Земята от вкъщи предлагат от WWF-България:

    - Изгасете всички светлини, които не са жизнено необходими на 28 март от 20:30 до 21:30 ч.
    - Вечеря на тъмно.
    - Присъединете се към събитието онлайн
    - Играйте настолни игри или си направете четене на свещи.
    - Тематична филмова нощ.
    - Дайте своя глас за планетата онлайн.
    - Направете си лагер в двора или хола.
    - Еко модно шоу.
    - Упражнявайте се в нощно снимане.
    - Рисувайте със светлина.
    - Разширете познанията си за устойчивия начин на живот.
    - Напишете писмо до бъдещото ви "аз".
    - Театър на сенките.
    - Йога у дома.


Честване с онлайн концерти

Днес, събота, в 11:00 специално за най-малките цигуларката Бояна Желязкова ще изпълни "Приказен концерт за Земята". С помощта на музиката тя ще разкаже различни истории, вдъхновени от планините, реките, птиците, небето, морето и цялата планета Земя.

Кулминацията на Часа на Земята ще бъде в 20.30 ч. на 28 март. С изключването на светлините започва и международният LIVE концерт "Глас за планетата". Участие в него ще вземат изпълнители от различни краища на света, които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата.

Всички концерти можете да чуете от фейсбук страницата на WWF.

Инициативата в България

В онлайн видео обръщение още в петък експерти от българския екип на Световния фонд за дива природа разказаха повече за предизвикателствата през опазването на Земята.

"Нуждата от обединение и грижа за нашата планета и човечеството никога не е била по-голяма. В този критичен момент повече от всякога се нуждаем от солидарност и обединеност. Това са изключително трудни времена, но заедно можем да се справим, подкрепяйки се един друг, и да излезем от тази криза по-силни, по-обединени и по-подготвени за справяне с глобалните предизвикателства", казва Веселина Кавръкова, изпълнителният директор на "WWF България".

"В България тазгодишната кампания ще обърне внимание на грижата за горите. Те имат ключова роля в овладяване на промените в климата, тъй като поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата и го складират в дърветата, растителността и почвата", съобщи пред БНР Нели Дончева, главен експерт във "WWF България".

Българският офис на Световния фонд за дива природа WWF работи по програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г. - опазването на над един милион декара вековни гори и отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки. Само през последните 4 години организацията проучи повече от 300 000 хектара горски територии в райони със стари гори като Източни и Западни Родопи, Стара планина и Средна гора.

През 2016 г. благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 хектара стари гори за защитени от изсичане. Възстановени са над 400 декара гори в две защитени зони от "Натура 2000": по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на WWF фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

Дневник