Пандемията от коронавирус възпира всички спортни мероприятия по целия свят, включително и футбола. Затова медиите се опитват да гадаят какво биха направили организациите, за да завърши сезона по някакъв начин.

Според италианския вестник "Кориере дела Сера" УЕФА е дала краен срок за възобновяването на първенствата, както и на европейските клубни турнири - 15 май. Към този момент УЕФА е готова да даде още две седмици толеранс за завършването на сезона и това е датата 15 юли, се казва още в изданието.

Не е изключено обаче ситуацията в Европа да не се нормализира и шампионатите да не стартират до 15 май. Тогава УЕФА има още два крайни варианта, съобщава „Calcio e Finanza“, позовавайки се на свои информатори от Нион. И двата изглеждат доста революционни за стандартния футболен календар.

Първият вариант е най-напред по най-бързия начин да се завършат първенствата на страните в Европа, ако трябва дори да се играят мачове през три дни без значение дали денят е понеделник, сряда или събота. След като завършат първенствата на целия континент, по подобна процедура да завършат европейските клубни турнири - Шампионската лига и Лига Европа.

Вторият вариант би означавал, че всичко се случва както преди, а именно шампионатите се играят едновременно, за да се компенсира възможно най-голямото изоставане. Но тогава крайната дата за завършване на първенствата може да бъде изместена с почти осем седмици или два месеца. Това означава, че УЕФА ще използва датите за Европейското първенство за завършване на сезона и реално мачове на клубно равнище може да има чак до месец август. След това пък да започнат новите първенства със съвсем малка пауза и тогава да се преследва връщане на предишния календар.

В големите първенства като Германия например самите футболисти искат сезонът да завърши, защото в договорите на играчите има сериозни бонуси за повече изиграни срещи, за стъпване на терена дори както и за постигнати спечелени точки в края на сезона. Ако това се случи, то в средата на лятото ще имаме едновременно трансферен период и първенства. ФИФА вече подготвя документ, който да урегулира договорите на играчите, като фиксира, че те трябва да важат до края на сезона, без значение кога ще бъде краят на сезона.

Ситуацията с трансферния период може да бъде и по-различна. Той може да започне през септември или октомври и да продължи до януари. Това означава, че тогава зимният прозорец ще отпадне.

Някои казват,  че от УЕФА обмислят и трети вариант, който включва плейофи за титлата и мачове за оставане във всяка лига. Така ще играят само отборите, които имат пряк интерес или реална възможност да спечелят трофей или да останат в първенствата. За момента вариантът за анулиране на сезона изглежда напълно реален, но почти никой в УЕФА и големите първенства не иска да обсъжда.
 

Гонг.бг