Руската антидопнигова агенция (RUSADA) обяви, че временно спира проверките на спортисти. Решението е в сила заради мерките, предприети от правителството в опит да спре разпространението на коронавируса, пише "Ройтерс".

В страната има регистрирани 1036 случая. Заради това правителството затвори ресторанти, заведения и магазини, като ще работят само хранителните магазини и аптеките.

"Разбира се, ние следваме режима, наложен от руските власти и за момента спираме тестването", заяви председателят на агенцията Юрий Ганус. Засега взимането на проби от спортистите се преустановява до 6 април.

Правата на RUSADA бяха възстановени под условие през септември 2018 г. след мащабния допинг скандал. Миналата година обаче Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че данните, предоставени от агенцията в Москва, са били манипулирани.

Последва четиригодишно наказание за руския спорт, който е изваден от всички големи международни първенства - включително от олимпийските игри и световни първенства. Русия е в процес на обжалване.

Преди дни президентът на WADA Витолд Банка заяви, че в световен мащаб борбата с допинга е затруднена заради мерките на правителствата.

Дневник