За ден още 832-ма души са починали от коронавируса, причиняващ COVID-19, в Испания, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването.

Това е ново увеличение след вчерашните 769 души. Общо 5690 са починалите, по-малко от италианските, 9134 души, но нарастващи ден след ден и поставящи нови "рекорди" на смъртност в последната седмица.

Общият брой заразени е 72 248 души - с над 8200 повече от вчера. В интензивни отделения са 4575 от тях. Излекуваните са 12 285, което означава, че болните в момента (разликата на общия брой случаи, оздравелите и починалите) са над 64 хил. души.

Вчера представители на властите дадоха сигнал, че кривата на заразяване вероятно се стабилизира, а смъртността се увеличава рязко най-вече заради броя на възрастните хора, които са заразени - включително в старчески домове, където са над една трета от общия брой починали.

Доклад на държавен институт обаче дава още една гледна точка към проблема.

Десетки, стотици и след това хиляди станаха жертвите в Испания само за седмици. Доклад на института "Карлос Трети" за здравни изследвания под шапката на испанското правителство, разгледан от "Ел паис", обаче сочи, че смъртността в някои райони на Испания е почти двойна. Изглежда, статистиката не дава пълна представа за мащабите на ставащото, защото включва само онези пациенти, които умират, след като са дали положителна проба. Тестовете, които се правят на починали, влизат в статистиката в Италия, но не и в Германия.

Дневник