Адвокати от СНЦ "Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество" (@НАПС) сезираха председателя на Върховния касационен съд и председателстващ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с отворено писмо и молба да бъдат взети серия от мерки, които са необходими за подобряване работата на съдилищата в условията на извънредното положение заради разпространението на COVID-19.

Те призовават мерките да бъдат обсъдени и по тях да бъдат взети решения на извънредното заседание на съдийската колегия във вторник.

Според адвокатите взетите от съдийската колегия мерки за работа на съдилищата след като на 13 март бе обявено извънредно положения сега имат нужда от спешна ревизия. В 7 страници юристите обясняват, че е нужно да има произнасяне от съд по някои висящи производства. Те обръщат внимание и на някои чисто технически въпроси, които не са решени и създават проблем в практиката.

Като най-важно обаче от организацията посочват това, че трябва да се укаже на съдилищата да положат максимални усилия за стартиране на ефективното използване на Единния портал за електронно правосъдие. Те настояват съдийската колегия да изиска от съдилищата да направят организация в спешен порядък за попълване на електронните досиета и за разрешаване на поискания адвокатски достъп до тях.

"Всички сме притеснени от ситуацията, в която изпаднахме и разчитаме Вие като председателстващ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да представите тези проблеми, с които адвокатите се сблъскват ежедневно, и чрез отговорна дискусия да съдействате за разрешаването им по възможно най-добрия и щадящ здравето на всички ни начин", апелират адвокатите в отвореното писмо.

"Живеем във време на "биологична война", в което сме принудени да търсим нови решения, за да продължим да работим, без да бъдат застрашени животът и здравето ни, и тези на нашите семейства. Българските граждани и адвокатите, призвани да защитават техните права, и да ги представляват пред съда, чакаме електронно правосъдие вече много години, но вече не разполагаме с толеранс от време", коментират от организацията.

"Децата ни, независимо от крехката възраст, и учителите, някои от тях на прекл1онна възраст, бяха принудени да се справят със ситуацията за по-малко от 10 дни, и вече учебният процес е възстановен навсякъде в страната. Апелираме към спешни и отговорни мерки от страна на съдийската колегия на ВСС, и на всички административни ръководители в съдебната система, които да направят също крачка към електронно дистанционно възобновяване на работата така, че заедно съд, и адвокати, да намалим вредите върху правосъдието, които биологичната криза нанесе, но гражданите ще понесат", завършват писмото адвокатите.

Дневник