Руският премиер Михаил Мишустин е наредил от полунощ в понеделник да бъдат изцяло затворени границите на страната, съобщи ТАСС.

В постановлението, подписано от него, се казва, че "времено ще се ограничи движението през автомобилните, железопътните, пешеходните, речните" пропускателни пунктове, както и през сухопътния участък на руско-беларуската граница.

Изключение ще се прави само в отделни случаи - например за жители на т. нар Донецка народна репулика и Луганска народна република с руски паспорти, пише РБК. Сред изключенията според "Ведомости" са и хора, отпътуващи в чужбина заради смъртта на близък родственик, жителите на Калининградска област, преминаващи от една част на Русия в друга (ексклавът е заобиколен от полска и литовска територия) и дипломатите и членовете на семействата им, членове на екипажи на речни плавателни съдове и влакове.

Възможни са още мерки

Решението дойде, след като Русия обяви 228 нови случая на коронавируса, причиняващ COVID-19, и общият брой заболели от първия случай насам достигна 1264 души, с 6 починали и 49 оздравели.

По-рано днес източници на РИА "Новости", "Интерфакс" и РБК казаха, че се обмисля пълно спиране на вътрешните железопътни и въздушни превози (международните спряха в четвъртък). Влизането на чужденци в страната вече бе забранено.

Преди дни руският президент Владимир Путин обяви другата седмица в страната за неработна, но по-късно бе уточнено, че това се отнася само за хората, които не могат да работят дистанционно. Строги ограничения бяха въведени в Москва - бяха затворени редица магазини, заведения и развлекателни центрове, спряха всички културни и спортни събития.

Дневник