Две седмици след въвеждането на извънредното положение в България и наложените ограничения заради коронавируса се чуват все повече гласове как да се опазят хората от заразата и едновременно с това икономиката да работи.

Красен Кюркчиев, управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота" обяви пред "Дарик" своя идея за план, при който България да бъде "на две скорости".

Големите икономики в Азия се справиха и не допуснаха развитието коронавируса, никоя от тях не е застрашена в момента. В Европа и Америка става точно обратното, заразата си прониква и няма шанс да се спре без да се зарази голяма част от населението, обяви той.

Ние сме в много интересна ситуация. Благодарение на свръхмерките имаме шанс да се изплъзнем, да минем покрай голямото заразяване, но какво би било взаимодействието ни с останалата част от Европа, ако там не се ограничава разпространението, попита той. Посочи, че няма как България да издигне стена и да развива икономика, която да разчита само на себе си. Такова положение би могло да продължи, според него, най-много три месеца.

Затова е нужна стратегия, която да позволи на страната да мине през заразата. Обясни, че по официални данни в страната има общо 3 млн. домакинства и близо 4 млн. жилища. Тезата му е, че поне 700 хил. са смесените домакиства - в които съвместно живеят хора над 65 г. и по-млади. Цитира статистиката, според която в застрашената група са хора над 65 г. и те трябва да бъдат предпазени.

Затова предлага да се помисли за "живот на две скорости" на тези две групи като правителството да определя на какви ограничения те да бъдат подложени.

Посочва, че тъй като няма как фабриките да не работят, нито техните работници могат от вкъщи да работят, се налага те да ходят на работа без риска да заразят по-възрастните си близки.

Предлага хората сами да оценят възможностите си как да разделят домакинствата и да не живеят заедно като ползват второ жилище или къща на село, за да се отделят. За целта, според него, може да помогне и включване от на апартаменти от онлайн платформите, а разходите в някаква степен да се поемат и от държавата. Освен това може хора доброволно да си предложат жилищата за такава кауза, както това се случва по света.

Дневник