Организаторът на Обиколката на Франция ASO и властите в страната са си поставили краен срок до 15 май, за да решат дали състезанието през 2020 г. ще се проведе. През седмицата спортният министър на Франция Роксана Марасинану заговори за вариант обиколката да се проведе без публика.

Пандемията от корнавирус COVID-19, която засегна над половин милион души по света, отмени много надпревари, сред които Евро 2020 и олимпийските игри в Токио.

Най-голямото колездачно състезание трябва да се проведе между 27 юни и 19 юли. Някои шефове на отбори и специалисти вече приветстваха възможност надпреварата да се проведе без публика.

Компанията ASO ще обяви крайното си решение до 15 май, като ще преговаря с властите във Франция и общините, които приемат стартовете и финалите на отделните етапи. Икономическият модел на Тура не зависи от публиката край шосетата, а от телевизионните права. Липсата на хора обаче ще се отрази на общините.

"Тур дьо Франс не е само състезанието, а хората от Франция и света, които идват, за да го гледат. Би било много хубаво всеки да се радва по телевизията, но тръпката на живо е съвсем друго нещо", казва Стефан Вийен заместник кмет на градчето Шатейон-Плаж, откъдето стартира 11-ият етап.

Според него градът и местните хотели биха спечелили много от присъствието на зрители.

Кметът на Систерон Даниел Спану, градът който приема финалът на третия етап и началото на четвъртия, призова за отлагане. "Фактът, че олимпийските игри няма да се проведат през 2020 г. дава шанс Тур дьо Франс да бъде отложен, защо не за края на юли".

Дневник