Русия е готова да преговаря за нова сделка за контролиране обемите петрол на световния пазар във формат, известен като ОПЕК+. Старата изтича във вторник, а Саудитска Арабия и няколко други страни производители обявиха, че са готови да залеят пазара с евтин петрол в безпрецедентна битка за запазване на стари и спечелване на нови дялове.

Но това беше преди избухването на пандемията и овладяването срива на цените по този начин в момента изглежда безсмислено, тъй като пазарът се движи от съвсем друга логика - шокиращото свиване на търсенето заради почти спрелите икономики. В момента сорт Brent се предлага под $25 за барел, а анализатори казват за агенции като "Ройтерс" и "Блумбърг" или за специализирани издания, че не изключват цени около $10.

В четвъртък в САЩ нискокачествен сорт за производство на асфалт и битум Wyoming Asphalt Sour се предлагаше на отрицателни цени. Причините са, че собственици на депа в щата Уайоминг - далеч от пристанищни терминали и с транспортни проблеми - бяха готови да платят по 19 цента на барел само и само някой да ги освободи от някакви количества. Сходна ситуация е имало през 2014-2016 г. с подобния сорт North Dakota Sour, но скоро в нея може да попаднат търовците на Canadian Western Select (в момента се купува под $5 за барел) или Oklahoma Sour (под $7).

В момента Венецуела изпитва такъв проблем с недостиг на хранилища заради санкциите на САЩ и рухналата икономика и това кара офертите да паднат до 5-10 долара. (В събота "Роснефт", доминираната от държавата петролна компания, обяви, че е продала бизнеса си в страната заради наложените преди месец санкции на САЩ на едно от ключовите ѝ търговски поделения.)

Не само при маргинални сортове се наблюдава препълване на запасите. Скоро това може да е факт и при масовите от типа на Brent и WTI, предупреди Джон Кемп за "Ройтерс".

Той посочва в анализ, че хранилищата по света бърза се пълнят, защото шокът със свиването на потреблението води до непотърсени десетки милиони барели петрол. Все още няма достоверни и изчерпателни данни, включително колко е капацитетът на хранилищата, но според International Energy Agency (IEA) възможно е потребението да е намаляло с 20 милиона барела дневно. Ако това е вярно, за месец в депата ще се натрупат нови 600 млн. барела. Ако Саудитска Арабия и Русия не направят крачка назад от ценовата война и изкарат на пазара нови 2-3 млн. барела, този обем ще е в рамките на 650-700 млн. барела на месец.

Към момента вероятното тепмо на растеж на складирането е 10% месечно, което означава, че цялата снабдителна система ще се задръсти от петрол в рамките на 2-4 месеца, ако нищо не се предприеме.

Как точно е разпределен този обем и капацитет не е съвсем ясно - кой какво притежава, на какъв етап от производството са продуктите и къде се намират във веригата за доставки. Но индикатор, че системата се задръства, е бързото поскъпване на цените за складиране в следващите месеци - на сушата или на супертанкери.

Оптимистичните прогнози за цената на петрола са, че от сегашните около $20-26 за барел те ще се повишат бавно през лятото до $30 за барел.

За Русия това не е достатъчно, тъй като бюджетът е балансиран при цена поне $40 за барел. В Москва зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин каза тази седмица, че страната има валутни буфери и ще се възползва от девалвация на рублата, но при цена $25 в продължение на 2-3 години ще има сериозни проблеми и недоволство у населението.

В петък Кирил Дмитриев, ръководител на Инвестиционния фонд на Русия, заяви за "Ройтерс", че страната е в контакт със Саудитска Арабия (в Риад не потвърждават това) и други държави и ако има воля, е готова за нова сделка ОПЕК+. Заедно с енергийния министър Александър Новак, той водеше преговорите с ОПЕК по споразумението, което изтича на 31 март.

Според Дмитриев е "по-важно от всякога" да се възстановят отношенията със САЩ и Москва ще предприеме всичко необходимо в тази посока. Но "Уолстрийт джърнъл" твърди, че в ценовата война Вашингтон е по-близо до саудитците и може още следващата седмица да се намесят в опит да постигнат стабилни ниски, но не прекалено ниски, цени. Американските петролни компании разговарят с колегите си в Близкия изток, за да не съсипе поевтиняването печалбите им.

"Ройтерс" твърди, че Доналд Тръмп се подготвя да назначи като специален представител на САЩ в Саудитска Арабия по въпросите на енергетиката Виктория Коутс, един от най-дълго задържалите се съветници на президента по въпросите на националната сигурност - в случая, за Близкия изток и Северна Африка.

Дневник