Световно известният "Болшой театър" в Москва започна да публикува в интернет записи на цели свои балетни спектакли, тъй като заради коронавируса в страната са затворени кина и театри.

В събота вечерта на профила в YouTube бе качен пълният запис от 2011 г. на постановката на "Спящата красавица" - най-пищният балет на Пьотр Илич Чайковски.

Общо 6 спектакъла от златния фонд на "Болшой театър" ще бъдат публикувани, докато действа забраната за посещение - засега тя е до 10 април. Следващият балет ще може да бъде видян на 4 април - за "благородния бандит и любящ баща" Марко Спада.

"Разбира се, липсва ни живият контакт и репетициите с колеги, не ни достигат упражнения за поддържане на форма. Но се надяваме и разбираме, че това ще е само временно", казва за "Ройтерс" Игор Цвирко, водещ балетист на театъра.

Колегата му Денис Родкин допълва, че "изкуството - и в частност предаванията на "Болшой" - поддържат хората в нелеката ситация; спектаклите ни ще ги вдъхновяват, докато всичко това приключи".

Миналата седмица театърът за опера и балет в Перм също премина онлайн, но с едно изключение - в залата се допуска един зрител, след като е преминал преглед от лекар.