Ако настоящата ситуация се задържи 2-3 месеца, със сигурност ще има фалити в туризма. Това прогнозира пред "Нова телевизия" министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя напомни, че в тази ситуация не само в България туризмът няма как да функционира. Само хотелите, и то не всички, работят, при това с ограничен капацитет и изхранване чрез кетъринг, обобщи тя.

В момента е много трудно да се направят конкретни анализи, застрахова се Ангелкова. Посочи, че очаква до седмица да има позиция на Европейската комисия как да се прилага европейската директива, която е записана и в Закона за туризма. Според нея при отлагане на пътуване туристите имат право да си получат обратно парите до 14 дни. Това се превърна в огромен проблем за туристическите фирми заради това, че са платили авансово настаняване и пътуване при тези предстоящи пътувания, които се отлагат заради пандемията.

Логично хотелиерите не искат да върнат депозитите, а авиокомпаниите тази седмица спряха да връщат пари за отменени полети.

На няколко пъти през последната седмица туристическият бизнес призова министерството да поиска промяна в закона, така че да не се връщат пари, а за внесените суми да бъдат дадени ваучери с валидност 24 месеца.

Ангелкова обяви, че е трудно да се намери баланс в тази ситуация между интересите на туристите и на фирмите и засега се очертава да се даде възможност парите да не се връщат до месец след изтичане на извънредното положение (тоест до 13 май засега - бел. авт.), ако туристите отказват да вземат ваучер. Тя призова туристите да не си взимат парите, с което биха усложнили финансовото положение на бизнеса, но все пак подчерта, че това е техен избор.

Вкарваме се в много омагьосан кръг, обяви тя. Напомни, че ако туроператори фалират, потребителите тогава ще трябва да си търсят парите по съдебен път, а сега могат да получат ваучери за тях.

Дневник