Ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски заплаши с ново затягане на режима за движение в България. Това се разбра от думите му в отговор на въпрос, свързан с нарушенията за придвижване между градовете и на публични места.

Той посочи, че следваща стъпка е ограничение върху придвижването на хората в самите градове, което да става с декларация, както е в момента между областните градове. "Това е вероятно следващата мярка. Вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена", обяви Мутафчийски.

По време на брифинга тази вечер предупреди хората да не смятат, че смъртността се отнася само до хора в напреднала възраст. Посочи, че тя е спаднала до 66 г. след като вчера почина жена на 51 г.

Към 17 часа днес от всички заразени, чиито брой заедно с починалите достигна 346 (на база над 7 хил. проби, взети до момента), 125 са в болница като 13 са в интензивен сектор и са интубирани. За домашно лечение са насочени шестима. Загиналите са вече осем. Оздравелите са общо 14.

Заразените медици общо до момента са 17 като най-много са случаите в Пловдив. Мутафчийски обясни с това, че вероятно лекарите не са взели мерки и не са изследвали "заподозрени" пациенти. Посъветва медиците да приемат, че всеки пациент срещу тях е потенциално заразен и да се пазят.

От понеделник брифингите на щаба ще бъдат само в 8 часа сутринта.

Дневник