През следващата седмица финансовият министър Владислав Горанов ще предложи актуализация на бюджета. Това обяви самият той пред "Нова телевизия".

"Още следващата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд "Безработица", за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

През седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че до 1 млрд. лв. се очаква да достигне сумата, с която държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми, където иначе работниците ще бъдат освободени. Досега самият той постоянно отхвърляше възможността да се поеме допълнителен държавен дълг с мотива, че страната е все още в началото на кризата и не трябва да се харчи всичко още в самото начало.

Запитан колко точно ще бъде новият дълг, днес Горанов отговори:

"Милиарди. Нали искате да харчите?".

Финансовият министър обяви още, че в тази ситуация му се струва логично, макар още да не го е предложил, системата на възнаграждения, която е двукомпонентна и съдържа в себе си основно възнаграждение и допълнително възнаграждение, което отчита приноса на отделния работник краткосрочно да бъде преустановена. Обяви, че не става дума за сумите за допълнително материално стимулиране, а допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати. "Нека все пак не прибързваме, защото пък разход за едни е приход за друг", каза още той.

Как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията,

ще стигнем и до стопанска криза, обяви Горанов.

Допълва, че засега това са преди всичко страхове, но са много малко секторите, които няма да бъдат директно засегнати.

Обяви, че управляващите са в постоянен контакт с работодателите и със синдикатите и се търсят оптимални решения. "Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата", посочи той.

Очаква се на извънредно заседание правителството да приеме постановлението, с което ще определи условията, при които ще поеме 60% от заплатите на работници, които иначе бизнесът ще освободи. През уикенда съдържанието на документа бе обсъдено с бизнеса и синдикатите, като срещу негови текстове бизнесът изрази някои несъгласия.

Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци, обясни днес Горанов.

По думите му

мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс,

да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят. "Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен", смята министърът. Отговори на упреците, че въпреки че са закъсали фирмите трябва да поемат осигуровките. Според него, ако работодателят смята, че участието в осигурителната система е свръхнатоварване значи е сбъркал бизнес модела.

"Ако очакванията са, че трябва да започнем да плащаме и възнагражденията на реалния бизнес, то малко се обръща моделът наобратно. Държавата преразпределя, тя не създава", заключи Горанов.

На самоосигуряващите се той смята, че може в момента да се помогне с безлихвени кредити.

"На лицата, които се самоосигуряват, особено на тези, които са участвали в относително успешни икономически отрасли като архитекти, адвокати, частни съдебни изпълнители и др., можем да помогнем краткосрочно с безлихвени кредити, с идеята, че тяхната дейност след 2-3 месеца ще продължи", обясни той. За тези заеми, които ще отпуска търговските банки и са еднократно до 1500 лв. Кабинетът отпусна 200 млн. лв. на Българската банка за развитие, за да ги гарантира.

"БНБ, заедно с европейския банков орган и в координация с търговските банки, и правителството ще анонсират единна методология и стратегия за отсрочване на плащания по банкови кредити", обяви Горанов като подчерта, че

не става дума за "кредитна ваканция".

През тази седмица премиерът Бойко Борисов многократно обяви, че в сряда банките ще представят предложенията си.

Финансовият министър сега обясни, че отсроченото плащане по банкови кредити, ще бъде координирано с европейския банков орган и одобрено като методология от управителния съвет на БНБ. По думите му така банките ще могат да дадат гъвкавост на клиентите си, без това регулаторно да им тежи на капиталовите изисквания към тяхната дейност.

Дневник