Въведените противоепидемични мерки в Шумен не се спазват достатъчно и затова ще се засили контролът и санкциите. Това е решено на днешното закрито заседание на Областния кризисен щаб, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

От община Шумен и от полицията са информирали, че има случаи на неспазване от страна на гражданите на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На територията на природен парк „Шуменско плато“ през почивните дни имало събирания на големи групи, също и около заслоните. Хората отказвали да спазват указанията на общинските инспектори, които извършвали проверки.  

„Възможността за кратка разходка на открито не означава цял ден обиколки по Платото и събиране с приятели. Поради тези причини ще прилагаме цялата строгост на закона към недобросъвестните ни съграждани“, заявил областният управител Стефан Желев, цитиран от пресслужбата му. Той е бил категоричен, че нарушаването на забраната означава безотговорност и това налага вземането на строги и допълнителни ограничителни мерки.

Така от днес екипи от общински служители започват съвместни проверки с полицаи от ОД на МВР не само на територията на парк „Шуменско плато“, но и по парковете и площадите в града за недопускане струпването на хора. На нарушителите ще бъдат съставени актове за нарушение по чл. 63 от Закона за здравето. Санкцията, която се предвижда за това, е 5 000 лв.

Към настоящия момент под домашна карантина в Шуменска област са 549 души. След потвърдените в събота две положителни проби за COVID-19 на пациенти в МБАЛ Шумен са издирени контактните им лица. Връчени са им предписания за 14-дневна карантина и са им взети проби за изследване.

По-късно от администрацията на община Шумен допълниха, че със заповед на кмета Любомир Христов се затварят за движение на превозни средства пътят от местността „Кьошковете“ в посока към Стария град и панорамния път от Пожарната към Паметник „Създатели на българската държава“.

На двата входа към Природния парк „Шуменско плато“ ще бъдат разположени постове, които ще следят за спазване на заповедта на кмета, включително събота и неделя. Целта е да се ограничат масовите събирания на хора на територията на парка. 

Кметът разпорежда още да бъде засилен съвместният контрол от общинските инспектори, служителите от ОД на МВР и РЗИ. Ще се проверява стриктното спазване на забраната повече от двама възрастни да не се събират на открити и закрити обществени места, както и да не се струпват заедно големи групи от хора на открито и в закрити помещения. При неизпълнение на мерките на нарушителите ще се налагат предвидените в Закона за здравето глоби в размер на 5000 лева.

ШУМ.БГ