Докато всички футболните клубове по света ограничават разходите и намаляват заплатите по време на пандемията от коронавирус, "Реал" (Мадрид) обяви, че няма да променя възнагражденията на играчите.

Според вестник "Марка" мадридският клуб не се притеснява от задаващата се икономическа криза.

В основата на това е добрата финансова политика, която е водил президентът Флорентино Перес по отношение на заплатите. В последните години "Реал" има много добър коефициент на ефективност - процент на заплатите на всички служители спрямо оперативния доход.

Според последния финансов доклад на "Реал" съотношението на доходите спрямо заплатите е 52%. Последните препоръки са процентът да не надвишава 70. Заплатите на играчите в "Реал" са общо 284 милиона евро, а целия фонд работна заплата в клуба възлиза на 394 млн.

В "Барселона", където вече намалиха заплатите, коефициентът на ефективност е 65%. Каталунците харчат над 420 милиона за заплати на играчите (541 млн. общ фонд работна заплата). В даден момент обаче коефициентът е достигнал дори 80%.

В годишния финансов доклад на "Реал" се посочва и резерв на стойност 155 милиона евро, който може да бъде от ключово значение в следващите месеци.

Дневник