Язовир „Тича“ e с процент на запълване 52,30%. Анализите показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което заявките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества.

Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.

Това се казва в публикувания днес график за използване на водите на комплексните и значими язовири за април.

Според документа яз. „Тича“ е с наличен обем от 163,069 млн.куб.м и наличен полезен обем от 123,069 млн.куб.м. За сравнение в началото на март наличният полезен воден обем в язовира е бил 125,550 млн. куб.м.

За април е намалено количеството вода, което ще се подава за питейно-битови нужди към Шумен и  Велики Преслав. За двата града ще се отпускат 2,200 млн.куб.м., което е по-малко с 0,2 млн.куб.м. в сравнение с март.

В същия размер остават количествата вода, подавана за Търговище – 0,700 млн.куб.м. И за екологичното равновесие на река Камчия – 0,220 млн.куб.м.

От МОСВ уточняват, че месечният график може да бъде изменян на по-кратки интервали, включително и да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки и други условия. В зависимост от изменението на хидрометеорологичната обстановка при необходимост могат да се използват всички облекчителни съоръжения, с цел защита от вредното въздействие на водите.

ШУМ.БГ