Между четиримата пациенти на БМАЛ-Шумен с COVID-19 няма установена епидемична връзка, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация, позовавайки се на информация от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Първият случай на заразен с коронавирус 37-годишен мъж се е завърнал в Шумен от Банско. Жена му е с отрицателен резултат.

Вторият и третият случаи с положителни проби за COVID-19 са на мъж на 66 години и жена на 83 години. Те са хоспитализирани на 26-ти на 27-ми март в първо вътрешно отделение с диагноза Бактериална пневмония-неуточнена. Мъжът е жител на град Шумен и за него е установено, че не е бил в контакт със завърнали се от рискови зони лица и няма данни за хронични заболявания. Регионална здравна инспекция е установила двама души, които са контактни с пациента и техните проби за отрицателни. Жената е хоспитализирана, тъй като от няколко дни е била със задух и непродуктивна кашлица, без повишена температура и е с придружаващи сърдечно-съдови заболявания. Живее в едно домакинство с дъщеря си и зет си, които преди около две седмици са преболедували от грип. Внукът на пациентката не живее в същото домакинство, но е имал краткотраен контакт с родителите си около 10 март, когато се завръща от Великобритания. Контактните лица на възрастната жена са изследвани и са с отрицателни проби за COVID-19.   

Четвъртият случай е на пациент,  лекуван в МБАЛ Шумен с вирусна пневмония и доказан положителен резултат за COVID-19. Към момента се извършва епидемично проучване и ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки, добавиха от пресцентъра на Областна администрация.

ШУМ.БГ