Молбите за помощи за безработица в САЩ вероятно са милиони повече от рекордния брой, обявен миналата седмица, смятат икономисти и държавни служители. Местните бюра по труда са затрупани с необработени писма, а последните мерки на правителството дадоха право на помощи и на самоосигуряващите се.

Според проучване на "Ройтерс" молбите вероятно са достигнали 3.5 млн. в седмицата, която завършва на 28 март - но горната граница на предвижданията е 5.25 млн. Това означава, че към рекордните 3.28 млн. молби от предишната седмица ще се добавят между 220 хил. и почти 2 млн.

Миналия петък президентът Доналд Тръмп подписа рекордно голям пакет в помощ на икономиката - 2.2 трилиона долара, който дава на безработните помощи до 600 долара седмично. Съкратените служители ще могат да ги получават в продължение на 4 месеца.

Щатски власти казват, че се затрудняват да обработват притока молби. Колорадо, например, приключи седмицата с изпратени 75 хил. молби, в сравнение с 20 хил. миналата седмица.

Минесота помоли хората, които ще пращат искания, да го правят в различен ден от седмицата в зависимост от това с каква цифра завършва номерът на социалната им осигуровка.

Дневник