ФИФА работи по създаването на проект, подобен на плана "Маршал", за да се справи със задаващите се финансови проблеми във футбола заради пандемията от коронавирус. Организацията вероятно ще прибегне до голяма част от парите в резерва, които са 2.7 милиарда долара, за да подпомогне федерации и клубове в затруднение.

През седмицата сформираната работна група ще разгледа възможните изходи след спирането на почти всички първенства по света, като идеята на плана е да се набележат конкретни стъпки, по които нуждаещите се ще получат финансова помощ, съобщава "Ройтерс".

"Вирусът заплашва да наруши способността на страните-членки на ФИФА и други футболни организации като лиги и клубове да развиват, финансират и ръководят футболни дейности на всички нива от играта, включително на професионално, непрофесионално, юношеско и аматьорско ниво", каза говорител на ФИФА, цитиран от "Ройтерс".

Детайлите по плана за финансиране предстои да бъдат уточнени, но се очаква те да бъдат структурирани до края на седмицата след провеждането на разговори с различните федерации и конфедерации.

"Предвижда се значителен брой хора по света, занимаващи се с футбол, включително мъже и жени, да бъдат поставени в изключително трудни икономически условия", допълва говорителят на ФИФА, според когото организацията е необходимо да помогне на засегнатите заради силното си финансово състояние.

Работната група вече оценява възможността договорите на футболисти и треньори, които изтичат това лято, да бъдат автоматично подновени до завършване на състезателния сезон. Сред препоръките е датите за трансферния прозорец да бъдат променени в съответствие с началото на следващата кампания.

Наскоро президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че организацията е готова да направи стъпка назад, за да реформира футбола.

Дневник