УЕФА потвърди, че мачовете от европейските клубни турнири ще останат спрени до второ нареждане заради ситуацията с пандемията от коронавирус. Решението беше обявено след видеосреща с представители на 55-те страни-членки на организацията.

В допълнение всички мачове на националните отбори през юни са отложени. Това означава, че плейофите за европейското първенство, в които участва България, няма да се играят.

Първоначално националният отбор трябваше да се изправи срещу Унгария на 26 март, но по-късно двубоят беше преместен за 4 юни. Предстои УЕФА да насрочи нови дати за баражите, в които българите имат домакинско предимство и при успех във финала ще срещнат Исландия или Румъния.

От УЕФА обявиха, че са замразили изпълнението на клубните лицензионни разпоредби, касаещи подготовката и оценяването на финансова информация на клубовете преди евентуалното им участие в международни турнири за следващия сезон.

На предишната среща УЕФА взе решение да отложи европейското първенство за догодина, за да даде възможност за доиграването на националните шампионати. Организацията планираше сезонът да приключи до края на юни, но впоследствие идеята беше замразена.

Наскоро президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че разглежда три варианта за подновяване на мачовете в европейския футбол. Според словенеца решението трябва да е най-доброто за клубовете и първенствата.

"Има различни възможности за подновяване от май до края на юни. Ако не успеем да го направим, сезонът вероятно е загубен. Макар че има и предложение да завършим този сезон в началото на следващия, който да започне по-късно", каза Чеферин, който уточни, че краят на следващия сезон е обвързан с началото на европейското на 11 юни 2021 г.

Дневник