Докато Европа е блокирана, а спортните събития на континента са спрени, една страна се оозова в центъра на новините в последните дни с решението си да не прекъсва своето футболно първенство въпреки пандемията от коронавируса. В момента Висшата лига на Беларус набира все по-голяма популярност и си спечели телевизионно излъчване в чужбина.

Според "Ройтерс" в момента единственият активен футболен шампионат в Европа се излъчва в 10 чуждестранни територии. Сред тях са Израел, Украйна, България и големи пазари като Русия и Индия.

"Подобна ситуация никога не е имало в историята на беларуския футбол. По принцип за нас е много трудно да продаваме телевизионните си права извън Беларус", коментира говорителят на Футболната федерация на Беларус (ABFF) Александър Алейник.

Директорът на украинската спортна телевизия Sport-1 Виктор Самойленко също е доволен от решението му да купи правата за първенството на Беларус. "Никога не сме проявявали интерес към този шампионат, не сме поглеждали как е в съседна на нас страна, но виждаме, че мачовете са интересни и имаме голяма аудитория".

Правителството на Беларус взе решение да не спира спортните събития в страната. За момента в Беларус има 152-ма заразени и нито един смъртен случай. Всичко това без да се налага социална дистанция.

През миналата седмица дори президентът на страната Александър Лукашенко взе участие в хокеен мач. "По-добре е да умреш прав, отколкото да се страхуваш и да си на колене", коментира държавният глава, който управлява страната от 1994 г.

Повишеният интерес към първенството логично се пренася и към клубовете. Те вече отчитат повече потребители в социалните мрежи, които ги следят, особено от Англия, както посочват от "Динамо" (Минск). Говорителят на клуба дори се надява, че този повишен интерес ще мотивира играчите.

"Силно се надявам, че за тях това ще бъде мотивация, но и една по-голяма отговорност, защото ги гледат повече хора".

Феновете вече мечтаят, че първенството им ще може да продава футболисти на по-големи отбори и така да бъде още по-популярно.

Дневник