Няма как в българския футбол да се получи промяна с хора, които и сега са в БФС, заяви Стилиян Петров. Името му често е свързвано с евентуално участие в президентската надпревара във футболния съюз.

Преди два месеца той отхвърли възможността да се кандидатира за поста. Конгресът на БФС е насрочен за 7 юни, но е възможно да бъде отложен заради извънредното положение.

"Загубих много от връзките си в България. Аз съм повече страничен наблюдател, отколкото да съм в кухнята на нещата. Мисля, че човекът, който трябва да поеме този пост, трябва да е в България, да е с име. И най-вече да е независим", каза Петров в интервю за "24 часа".

"В момента се спрягат доста хора, които и сега са в БФС. Така промяна няма как да се получи. Трябва да я искаш, да си независим, да си способен да си направиш независим и работоспособен екип, който да устои на натиска. Защото той съществува. Съдии, треньори. Трябва екип, който да работи за каузата и доброто на българския футбол", заяви бившият полузащитник.

По думите му в чужбина има български таланти, за които футболният съюз трябва да опитва да ги привлече към националния отбор. Такъв според него е Индиана Василев от "Астън вила".

"Когато имаш такъв играч като Инди, трябва да си направил пътека до Бирмингам. Както и за много други таланти. На ниво президент на БФС. Много от тези момчета са опитали вече от истинския футбол и ще бъдат само от полза за развитието на българския футбол", заяви Петров.

Той посочи, че когато е бил дете, условията за футбол също не са били добри. "Но играехме. Искахме да станем футболисти. Това е простата истина. Когато имаш цел в живота, трябва да я гониш. И това се отнася до всяка една сфера."

По думите му със съпругата му Паулина опитват да отговарят на всички въпроси и призиви за съвети и подкрепа, постъпили във фондацията му. Според него въведеното извънредно положение води предизвикателства. "Особено от психическо естество. Да си затворен в едно малко пространство за дълго време е много трудно. На първо място е търпението, то е най-важното. Търпение и разбирателство. Трябва да сме търпеливи и към тези, които вземат тези решения, защото са за доброто на всички нас. И трябва да ги разберем, защото и те се сблъскват с това за първи път."

"И не на последно място е подкрепата. Без нея няма как да се справиш. Аз нямаше да се справя, ако не беше подкрепата на семейството, приятелите. Тя е много важна. Ако не беше тази безрезервна подкрепа, аз нямаше да се справя с болестта и всички трудности", каза Петров, който се излекува от левкемия.

 Дневник