Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус, съобщиха от пресцентъра на партията.

Така заразените с коронавирус депутати стават трима. Във вторник депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов даде положителна проба. Заради това бяха тествани всички депутати в парламента.

"Даниела Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си. Двете няма да участват в предстоящите заседания както на парламентарните комисии, така и на Народното събрание", се посочва в съобщението.

Даниела Дартикова е на 53 години и стана председател на парламентарната група на ГЕРБ миналата пролет, след като Цветан Цветанов напусна парламента след имотните скандали. Тя е общопрактикуващ лекар в Смолян и председател на здравната комисия в парламента. Даниела Малешкова е на 50 години и е депутат първи мандат от Пазарджик.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза пред Би Ти Ви, че като действащ лекар Дариткова е преглеждала пациенти, включително такива с коронавирус, преди дни.

Парламентът ще заседава извънредно утре и в понеделник, за да приеме актуализацията на бюджета, механизма за облекчаване на сметките на ток след намалената цена на газа, удължаването на извънредното положение до 13 май, както и промени в извънредния закон. На заседание на председателския съвет тази вечер е имало спорове как да се гласува, но накрая се е стигнало до решение това да се прави по парламентарни групи. При дебатите в зала ще бъдат само изказващите се.

След като се разбра, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с коронавирус, всички народни представители бяха тествани в две болници в столицата, както и в провинцията. Тази сутрин от щаба обявиха, че има две съмнителни проби във Военномедицинска академия, а пробите на всички, тествани в "Софиямед", са отрицателни. И в двете болници са тествани по 92 депутати. С дарение депутатите от ГЕРБ ще заплатят тестовете си.

Дневник