Възрастовите органичения към участниците в някои спортове на олимпийските игри ще отпаднат след насрочването на Токио за 2021 г. Това реши състезателната комисия към Международния олимпийски комитет (МОК).

Проведени са разговори с повече от 150 състезатели или техни представители, на които са обсъдени някои от най-важните въпроси за тях. Президентът на МОК Томас Бах и други висши членове на организацията също са участвали в дискусиите.

От МОК вече потвърдиха, че всички спортисти, които имат квоти ще участват в Токио през 2021 г. и запазват местата си. Отлагането на игрите с една година обаче повдигна въпроса за футболния турнир при мъжете, където важи ограничение играчите да са до 23-годишна възраст (с по три изключения на отбор).

"Има възможност възрастовите ограничения да отпаднат частично, но това е въпрос, който трябва да се обсъди с международните федерации", коментираха от комисията.

До момента комитетите на Австралия и Южна Корея вече изразиха желание да бъде направено облекчение на действащите правила. Те предложиха играчи, които в момента са до 23 години да могат да участват в Токио през 2021 г., дори и да са на 24 г.

В последните дни е бил обсъждан и въпросът с датите за провеждане на игрите през 2021 г. МОК и организационният комитет на Токио решиха олимпиадата да бъде в края на юли и началото на август. Световната здравна организация (СЗО) обаче за пореден път изрази притеснението си от високите температури в японската столица през летните месеци.

Дневник