Пандемията от коронавирус доведе до над 1 милион официално регистрирани случая на заразени. Жертвите надхвърлиха 51 хиляди.

Данните са на Johns Hopkins University, а "Ройтерс" посочва, че заразата бързо се разраства в САЩ, а съобщения за много починали продължават да идват от Италия и Испания.

Най-много жертви засега дава Италия, следвана от Испания и САЩ, сочат данни на Center for System Science and Engineering към Университета на Балтимор. Според тях над 200 хил. души са се възстановили и повече от 75 хил. оттях са в Китай.

Данни, събрани от "Ройтерс", показват, че за първите 100 хил. случая на заразени са били нужни 55 дни. Прагът от половин милион е бил преминат за 76 дни. Но удвояването до 1 милион е станало само за 8 дни.

Франция в четвъртък постави мрачен рекорд за най-много починали за едно денощоние - 1355 души (и общо 5387 починали, а други 6399 са на животоспасяващи апарати) и това са данни преди да е събрана окончателната информация от всичките около 7400 домове за възрастни хора, съобщи "Ротерс". Причината за този скок е включването за пръв път на стотици жертви от тези заведения, както и от починали по домовете си и други места за специални грижи.

Над две трети от починалите в старчески домове са в района Гранд Ест на гранцата с Германия, първото място на огнища на заразата. В този сектор призовават за тотално тестване на персонала, тъй като в много случаи коронавируст е бил внесен именно от служители. Във Франция се грижат в такива домове за над 1 милион души и често е много трудно изолирането им вътре в домовете и спиране на храненето им в общи помещения.

Дневник