Премиерът Бойко Борисов обяви, че е възложил на депутатите от ГЕРБ да внесат в Народното събрание проект за замразяване на заплатите на народните представители. Предвидено е те бъдат на нивата от декември 2019 г. Тогава основното възнаграждение на депутатите е 3747 лева

Решението идва, след като се разбра, че в ситуация на криза заплатите на депутатите са повишени от 1 април. Възнагражденията на народните представители се формират от данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер. Така заплата им от 1 април се е увеличила и става 4248 лв.

Борисов обясни, че тази сутрин е имал извънредна среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която е разпоредил замразяването на заплатите. Вчера обаче председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че "ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо ниво, вместо да паднат с развитието на икономическата криза". Тя добави, че не може да се прави популизъм по време на криза, а с по-високи заплати народните представители ще могат да даряват и по-големи суми за борба с коронавируса.

"Чувствам се абсолютен популист, защото считам, че върша работа за толкова пари, жертвам се и взимам решения", каза Борисов на въпрос дали с това си решение не се чувства популист.

Отхлабване на мерките

Премиерът добави, че може да има отхлабване на мерките за свободно разхождане в паркове и градини, но за целта три дни подред заразените трябва да намаляват.

"Тогава рязко ще издърпаме ограничителните мерки назад. Следващите 2-3 седмици обаче ще е пикът. Все по-тежко ще става и сега не може да разхлабваме мерките. Всяка мисъл да пуснем младите напред, да изградят имунитет, означава - ето тези ще умрат, а тези ще живеят", каза още той.

Той увери, че вчера е излязъл последният му отрицателен тест за коронавирус, който му е втори. "Жълтите новини продължават да бълват. Идиоти пълни. Може би не трябваше да пада този текст от закона", допълни Борисов, визирайки отпадналия текст от Закона за извънредното положение за санкции за разпространяване на фалшива информация и сигнали за коронавирус.

Премиерът коментира и информациите от последните дни, че ваксината срещу туберколоза (БЦЖ) може да помогне в борбата с COVID-19. Според него ваксинирането на възрастни хора срещу туберколаза е противопоказно в момента. Той уточни, че подобна ваксина се прилага на бебета и малки деца и може да докара само проблеми на възрастни хора, които поискат да си я направят.

Дневник