Германия ще приеме чуждестранни работници, за да помагат в събирането на реколтата от плодове и зеленчуци във фермите заяви правителството в четвъртък, разхлабвайки ограниченията, които бяха наложени заради битката с новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Страни от Европейския съюз, включително Германия, наложиха граничен контрол, за да спрат разпространението на вируса, но един от страничните ефекти е, че трансграничните работници също не могат да пътуват.

Германски фермери предупредиха, че подобни ограничения ще попречат на хилядите източноевропейски сезонни работници да събират реколтата и помагат в засаждането в германски ферми, което може да доведе до по-малко плодове и зеленчуци и по-високи цени.

Повечето земеделски работници идват от източните държави членки на ЕС, включително Полша, Румъния и България.

Европейската комисия в понеделник също призова страните от ЕС да разрешат на стотиците хиляди сезонни работници мигранти, които участват в засаждането и събирането на реколтата, да могат да преминават през границите, въпреки националните мерки за спиране на коронавируса.

Германското министерство на земеделието заяви в четвъртък, че е постигнало споразумение с вътрешното министерство да допусне на 40 хил. сезонни земеделски работници в страната през април и още 40 хил. през май. Те трябва да пътуват със самолет, вместо с автобус, за да се защитят от коронавируса, заяви министерството на земеделието.

Има и още условия - сезонните работници трябва да преминат през медицински преглед и да спазват дистанция помежду си докато работят, а по местата за настаняване хората трябва да са наполовина, отколкото в нормални обстоятелства.

Освен това двете министерства заявиха, че ще опитат да привлекат още 10 хил. души в Германия, за да работят във фермите, включително безработни, студенти, търсещи убежище и временно съкратени от предишните си работни места.

"Днес стигнахме до прагматично и целенасочено решение, които изпълнява две обосновани изисквания", каза германският министър на земеделието Юлия Кльокнер. "От една страна, защита от заразата, от друга - осигуряване на реколтата", допълни тя.

Дневник