В изявление по повод удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май президентът Румен Радев поиска България да има ясна национална цел - възможно най-бързо управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Той обяви, че тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

Според държавния глава правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец, както и ясни данни.

Държавният глава призова за обединение и обяви необходимост държавата да бъде стълб на стабилност. Той призова парламентът за отговорност и поиска депутатите да намерят начин да работят, за да контролират изпълнителната власт по време на извънредното положение.

Румен Радев настоя за оптимален баланс между ограниченията и икономическа активност, за по-сериозни икономически и социални мерки и за тестване на по-голяма част от населението.

Дневник