Шуменец отнесе 5 000 лв. глоба за неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

Това е първият случай на санкциониран по Закона за извънредното положение в областта. 

Вчера в късния следобед полицаи от Районното управление на полицията били на обход по бул. "Славянски". На пейка в градинката пред сградата на Областна администрация седели трима мъже в нарушение на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която не позволява събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места. На единият от мъжете, жител на град Шумен, бил съставен акт. 

От полицията изрично подчертаха, че санкцията не е заради нарушаване на заповедта на кмета на Шумен Любомир Христов, забраняваща посещението на пешеходната зона на бул. "Славянски". По нея към момента още няма наложени глоби, уточниха пък пресцентъра на община Шумен.

По-късно на сайта на община Шумен бе публикувана промяна на тази заповед на кмета. В новата заповед се уточнява, че забраната за посещение на хора важи за „Пешеходната алея на бул. „Славянски“ (градинки), а не за „Пешеходната зона на бул. „Славянски“.

Остава забраната за посещения на Шуменското плато, както и на паркове, градинки, детски, спортни площадки.

ШУМ.БГ