Към настоящия момент под карантина на територията на област Шумен са поставени 757 души. 168 лица от карантираните са без общопрактикуващ лекар и се проследяват от Регионалната здравна инспекция. Това съобщават от Областна администрация по данни на РЗИ за периода от 30 март до 2 април. Припомняме, че към 30 март броят на карантираните в областта бе 549 души.

За това време РЗИ-Шумен са извършили общо 207 проверки в различни обекти на територията на областта Шумен по изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването. Сред проверените са 68 обекта - фитнес центрове, игрални зали, фризьорски, козметични салони и други. Други 57 проверки са в обекти за търговия с храни, а 43 в закрити обществени места-административни сгради, застрахователни офиси, банки и други обекти за услуги на населението. 30 пък са проверките на открити обществени места за спазване на разпоредбите за недопускане струпване на хора.

При извършените проверки не са констатирани нарушения в т.ч. и при 12 проверки по аптеки в Шумен за пределни цени на лекарствени продукти по лекарско и без лекарско предписание.

12 са проверките на територията на град Нови пазар, съвместно със служители на ОД на МВР във връзка със спазването на задължителна карантина от 14 дни.
Издадени са 3 предписания въз основа на декларации, предоставени от кметове на общини и 1 предписание на контактно лице, поставено под карантина.

ШУМ.БГ