С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри предлаганата от правителството актуализация на бюджета. Проекта подкрепиха 13 народни представители, против бяха 6 и 1 се въздържа. Чрез икономиста Румен Гечев БСП остро критикува искането на правителството да се завиши до 10 млрд. лв. възможността за поемане на нов дълг. Йордан Цонев от ДПС обяви, че в този момент партията му смята, че трябва да има солидарност между държавните институции, но очаква на следващ етап да има още държавна помощ за бизнеса и фирмите.

Заседанието на комисията се проведе в пленарната зала, за да има достатъчно разстояние между участниците в дебата. Очаква се следобед законопроектът за актуализация на бюджета да бъде гласуван и в пленарната зала, а до неделя да се приемат предложения за промени между първо и второ четене.

Нищо няма да харчим без разрешение

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че 4.2 млрд. лв. от общото завишение на размера на дълга, който може да се поеме през цялата година, е за покриване на очаквания дефицит в бюджета от 3.5 млрд. лв. и 700 млн. лв., които получи Българската банка за развитие, за да поема гаранции на заеми за бизнеса и гражданите. Разликата до 7.8 млрд. лв., с които се предлага повишението на тавана на дълга трябва да служи за ликвиден буфер, който ще се ползва при необходимост, обяви министърът. В сега действащия Закон за държавния бюджет е записан лимит на държавния дълг от 2.2 млрд. лв.

Няма нищо празно в този чек, обяви той в отговор на критиките отпреди дни от страна на БСП, че с вдигането на тавана на дълга се подписва празен чек на правителството. Горанов се аргументира с това, че когато парите постъпят във фискалния резерв, могат да го напуснат по три причини - погашение на падежиращ дълг, операции за придобиване на дялове и акции - в случая на държавата в банката за развитие, и за допълнителни разходи. Допълни, че всеки от тези случаи има законово ограничение кога може да се прави, а също и че допълнителните разходи се правят само през актуализация на бюджета, тоест с одобрението на Народното събрание.

Как се стигна до тези изчисления

Депутатът от БСП Румен Гечев бе основният говорител на партията по темата и обяви, че не разбира изчисленията на Министерството на финансите - за размера, с който се очаква да се свие икономиката, за ръста на безработицата само с 2 процентни пункта и др. (вижте за проекта тук, за мотивите към него - тук) на какво се базират, но така и не получи отговор от финансовия министър.

Гечев обвини управляващите, че предлагат повишение на държавния дълг с над 30% в рамките на само една година, без да предложат средносрочна бюджетна рамка. Той обяви, че в проекта за актуализация има "много загадки".

Посочи и че не се разбира защо управляващите не искат да използват за мерки в кризата част от фискалния резерв, а направо се насочват към поемане на нов дълг. "Това е смисълът на фискалния резерв, когато държавата има нужда в криза, да го ползва. А ако няма, да тегли дълг, или комбинация, а вие предлагате само държавен дълг. По каква причина?" Гечев обяви, че в БСП смятат, че отново тази сума може да се разпредели в края на годината, както досегашните излишъци в бюджета, както и че е новост обявеното от Горанов намерение да се иска разрешение на парламента за допълнителни харчове. Попита защо няма данни дали ще е вътрешен или външен дългът, за какви срокове ще е. "Все пак не става дума за 10 лв., а за 10 млрд. лв.", заключи той.

Гечев каза още, че България предлага най-малко подкрепа за бизнеса и хората от другите страни, на което финансовият министър отговори, че България не може да се мери с икономики като тези на САЩ и Германия, при положение че няма и монетарна политика заради валутния борд, а освен това тя отделя 1-2% от БВП за подкрепа, което е сравнимо с пакетите, отделяни в цитираните страни.

Дора Янкова от БСП постави въпроса и за икономии от проекти, които биха могли да се отложат за друга година - като парите за дострояване на магистрала "Хемус", заделените 500 млн. лв. за ремонт на язовири и др.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му има много аргументи да подкрепи предложената актуализация на бюджета. "В условията на тази криза отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции на страната, искаме институциите да изглеждат максимално единни в подкрепата за хората и бизнеса", обяви той. Защити правителството като разясни на свой ред какво се има предвид с повишението на тавана на дълга, със схемата за подкрепа на бизнеса 60/40. "Единственото, за което можем да спорим с кабинета, е дали тези стъпки са достатъчни. Ние в ДПС приемаме, че са достатъчни, но като първа стъпка", заяви той. Допълни, че не може "да се изсипят" куп пари, преди да има ясна картина за случващото се в икономиката.

От ЕС няма да дойдат пари

По време на дебата в отговор на въпрос финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не може да се очаква допълнителна финансова подкрепа от ЕС, след като еврокомисията прие, че от 1 февруари всички разходи за пандемията са допустими от европейските фондове. Нито един допълнителен лев няма алокация към България, а е дадена гъвкавост в рамките на съществуващите ресурси да се ползват за различни цели от предварително програмираните, обясни Горанов. По думите му така се отделени за антикризисни цели около 500 млн. лв., които са "изстъргани" от различните оперативни програми. Напомни, че все пак в голяма степен техните бюджети са били договорени през предходните години и не може да се вземат пари, за които фирмите вече са си направили планове и проекти. Нека да си дадем две седмици да видим как работят тези мерки, за да видим проявлението на стопанската криза, призова той в отговор на призива за повече харчове за подкрепа на бизнеса и хората. "Твърде рано е да свръхреагираме", посочи той.

Виждам в предложението на правителството изключително консервативен подход за оценка на спада на приходите и ръста на разходите и за мен това е правилният подход, тъй като съвсем отскоро сме в извънредно положение, посочи председателят на комисията Менда Стоянова. Тя допълни, че правителството дава сигнал към икономиката и хората, че ако тези параметри се окаже, че са били прекалено консервативни, "ние сме тук, за да го преоценим".

Не приветствам съвета да съберем трохичките от джобовете и да ги изхарчим и когато се наложи да имаме пари, да тръгнем да ги търсим на неизвестна цена, коментира тя.

Дневник