Управителният съвет на Българската народна банка дава пет дни срок търговските банки да предложат единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити докато трае извънредното положение. Това решение се очакваше тази сряда, но очевидно има забавяне., въпреки че в редица европейски държави тези мерки вече работят.

В свое съобщение от БНБ посочват, че ръководството на централната банка е приело решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, за което са уведомили и Европейският банков орган (ЕБО).

Оттам припомнят, че насоките на ЕБО въвеждат временен принцип по време на кризата с коронавируса, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, мерките са основани на националното законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор.

"На база на гласуваните в ЕБО насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.", съобщават от БНБ.

Клуб Z