Русия ще помогне на Сърбия за борба с коронавируса, причиняващ COVID-19, като изпрати 87 лекари, медицински продукти и военна техника, предаде РБК, като цитира Министерството на отбраната в страната.

Първият самолет Ил-76 вече потегли от летище "Чкаловски" в Московска област. Осем бригади за първа помощ ще пристигнат с необходимото медицинско оборудване заедно със специалисти по радиационна, химическа и биологическа защита. Русия планира да изпълни общо 11 полета, които да доставят в Сърбия 87 медици и вирусолози, средства за защита и 16 единици военна техника.

Белград поиска помощ от Москва на 27 март, а след утвърдителния отговор президентът Александър Вучич заяви, че те се очакват на сутринта на 3 април.

Досега най-сериозна подкрепа на Сърбия е оказал Европейският съюз с отпускането на 93 млн. евро за справяне с пандемията - Белград до момента съобщи за над 1000 заразени и десетки смъртни случаи. От тях 15 млн. бяха обявени за "незабавно" отпускане, а от тях около 40% бяха предоставени към средата на седмицата.

Вучич обаче изтъква помощите, които страната получава от Китай, а при затварянето на границите каза, че китайците ще бъдат единственото изключение за допускане на чужденци, защото помагат на Белград да овладее ситуацията с маски, специалисти и други средства.

Дневник